Pissebedden logoPissebed

Waar zitten Pissebedden?

Overal Wereldbol

Pissebedden komen praktisch over de hele wereld voor. Pissebedden behoren tot één van de meest succesvolle ordes der kreeftachtigen. Er zijn ongeveer negenhonderd soorten verdeeld over de continenten. Sommige soorten komen alleen langs de kusten voor.

Schuilplaatsen. Potplant

Zowel binnenshuis als buiten komen pissebedden voor. Binnen zoeken ze donkere en vochtige ruimtes op, zoals kelders de WC of de badkamer. Buiten verschuilen ze zich onder bladeren, puin, stenen, tegels, bloempotten, achter boomschors en in vergaand hout.

Nachtdieren. Pissebed

Bij daglicht zult u de beestjes niet zo vaak zien. Ze worden actief in de avond en nacht of bij donker weer, dan verplaatsen ze zich en gaan op zoek naar voedsel.

Mierenpissebed. Mierenpissebed

De mierenpissebed leeft samen met mieren in hun nesten. Dit is een erg kleine, witte, soort, minder dan een halve centimeter lang.

Paalpissebed. Paalpissebed

Een uitzonderlijk geval is de paalpissebed, deze komt alleen langs de kust voor, van Noorwegen tot het Franse Bretagne en aan beide kusten van Noord-Amerika.

Blauwe/paarse pissebed

Blauwe pissebedden blijken ook een algemeen verschijnsel te zijn, met name in tuinen. Het is geen aparte soort, maar een pissebed met een virusinfectie, Iridovirus genaamd. De pissebedden worden blauw doordat het licht reflecteert op de viruskristallen, waardoor door reflectie de kleur blauw wordt. Het virus komt voornamelijk voor onder omstandigheden waar veel pissebedden bij elkaar zitten en waar de bodemvochtigheid vaak fluctueert. De cyclus van het virus duurt ongeveer 4 weken. Na infectie wordt de pissebed na een week of 2 a 3 blauw van kleur.Daarna leven ze ongeveer nog een week. Waarschijnlijk is het Iridovirus (wat trouwens NIET besmettelijk is voor de mens) een belangrijke sterftefactor voor pissebedden. Een andere soort Iridovirus is ook gevonden bij duizendpoten, miljoenpoten en een aantal insecten.

trefwoorden: blauwe, paarse voedsel, leeft, zoek, verplaatsen, gaan, nesten, mieren


© pissebedden.info :)