Voortplanting van Pissebedden.

Paren. Parende Pissebedden

Vrouwtjespissebedden paren meerdere keren per jaar met meerdere mannetjes. Het paren gebeurt 's nachts, daardoor is het zelden te aanschouwen. Een paringsbereid vrouwtje wordt door een mannetje herkent aan de geur die zij verspreid. Het mannetje klimt op het paringsbereide vrouwtje likt haar kopje en trommeld minutenlang op haar rug met zijn pootjes. Dan verschuift hij naar een diagonale positie op haar rug en bevrucht haar aan één kant. Daarna neemt hij een tegenovergestelde diagonale positie in om haar andere kant te bevruchten, een vrouwtje heeft twee vagina's en een mannetje twee penissen. De spermaoverdracht duurd circa vijf minuten voor iedere kant.

Eitjes.

De voortplanting van pissebedden gaat door middel van eitjes. Het vrouwtje draagt de eitjes in een zogenaamd broedbuideltje, een met een beschermende vloeistof gevuld langwerpig zakje, onder haar lichaam tussen het tweede en en vijfde paar pootjes. Deze eitjes zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Het aantal eitjes dat het vrouwtje produceerd neemt toe naarmate het vrouwtje groter is. De larven komen na ongeveer vier weken uit de eitjes. Door het bewegen van de larven breekt na een aantal dagen het broedbuideltje open en komen ze tevoorschijn.

Meteen zelfstandig.

Al vroeg in het voorjaar komen de eerste kleintjes. De jongen zijn meteen zelfstandig. De kleintjes lijken op de volwassen dieren, zijn maar twee millimeter groot en nog helemaal wit. Pissebedden planten zich voortdurend voort (behalve als het zomers erg heet is). Daardoor kunnen ze, onder gunstige omstandigheden (temperatuur, vochtigheid en voedsel), een ruimte snel bevolken.

trefwoorden: bewegen, breekt, weken, naarmate, groter, ongeveer, dagen