Paalpissebed.

Uitzonderlijk geval. Paalpissebed

Een uitzonderlijk geval is de paalpissebed (Latijnse naam Limnoria lignorum), deze komt alleen langs de kust voor, van Noorwegen tot het Franse Bretagne en aan beide kusten van Noord-Amerika. Deze is grijs-bruin van kleur en kleiner, slechts drie tot vijf millimeter lang, dan de andere soorten.

Wel schadelijk. Beschoeiing

Dit beestje boort gangen in nat, koel en zacht hout van palen en beschoeiingen, met name de onderste stukken ervan. Hij beschikt daarvoor over speciaal gevormde aanhangsels, zogenaamde mandibels, aan beide kanten van de bek. Hout in ondiep zeewater is favoriet bij deze boorder, het boren gebeurt op een bijzondere manier, er worden eerst gangen dicht onder het oppervlak gemaakt. Gaatjes naar buiten zorgen voor de zuurstofvoorziening. Later gaat het boren steeds dieper. Meestal zitten in iedere gang een mannetje en een vrouwtje, het vrouwtje zit daar waar verder geboord moet worden, onderin... Ze beschikken over speciale enzymen die het mogelijk maken het hout te verteren.

Schepen. Schip

In vroegertijden toen de schepen nog van hout en zonder beschermende coatings waren, werden ook deze aangetast door de paalpissebed. Zelfs de meest onverschrokken zeehelden waren als de dood voor de paalpissebed. Als een schip door de paalpissebedden was aangevreten konden de planken breken en zou het zondermeer zinken. De enige manier om dit te voorkomen was het geregeld aandoen van zoetwaterhavens, paalpissebedden kunnen niet tegen zoet water en sterven dan snel.

trefwoorden: oppervlak, gemaakt, gaatjes, onder, dicht, buiten, dieper